Steden wringen zich in allerlei bochten om talent aan te trekken en vast te houden. ‘Human capital’ lijkt immers dé garantie voor een gouden toekomst. Maar ja, niet elke stad beschikt over een kraamkamer of campus met duizenden studenten. En nee, met hippe horeca, bruisende cultbiertjes, flitsende video’s en kekke winkeltjes alleen ga je de oorlog als (middel)grote stad ook niet winnen. Is er dan nog wel hoop voor de gemiddelde provinciestad? Kunnen zij talent iets extra’s bieden? Is de braindrain hier wel te stoppen?
Bier, beleid of bereikbaarheid? Vijf tips voor steden om talent te lokken en te binden.
Tip 1: Ken uw talent
Talent…de eerste vraag is natuurlijk: welk type talent? Iedereen denkt al snel aan de hoogopgeleide millennials en expats. Die yuppen en hipsters moet je in de stad hebben en houden. Maar er zijn meer soorten. Er bestaan ook nerds! En wat te denken van MBO-ers die een vak hebben geleerd. Of de meer honkvaste HBO-ers, danwel het groeiende leger aan ZZP-ers. Jonge gezinnen die de Randstad ontvluchten. Ervaren 50-plussers of empty nesters? En: waar ben je als stad van en voor, dat bepaalt ook je talent-strategie.
Tip 2: Consulteer het talent
Het gaat dus zoals zo vaak weer om focus. Maak als gemeente heldere keuzes. Echter, wie bepaalt eigenlijk het beleid in al die ambitieuze middelgrote en grote steden? We zien toch vaak te veel grijze haren aan het roer in de triple-helix. Begrijpen die ‘oudgedienden’ wel wat talent beweegt en boeit? Dat is een wezenlijke valkuil. Consulteer en betrek de juiste doelgroepen dus beter en eerder in de beleidscycli. ‘Young Economic Boards’ kunnen hier een goede rol spelen.
Tip 3: Mobiliteit is een ‘must-have’
Natuurlijk zijn er wel een paar ‘no-brainers’! Bereikbaarheid is een absolute voorwaarde. Maak uw stad toegankelijk voor talent. Het mobiliteitsprofiel wordt overigens gevarieerder. Tot voor kort ging het vooral over snelwegen en sneltreinen. Tegenwoordig draait het ook om deelauto’s en -scooters, fietssnelwegen, laadpalen en autonoom shuttlevervoer. Het talent moet zich ook goed kunnen voortbewegen in de stad. Van het station naar de werklocatie en vice versa. En vervolgens ook frequent en comfortabel naar andere steden kunnen reizen. Voor business of pleasure. Comfortabele treinen met een metrofrequentie richting cultuur, leisure of werk in een andere hotspot.
Tip 4: Centrum, centrum, centrum…
En dan nog de centrum-economie! Downtown moet veelzijdig en levendig zijn. Het gaat steeds meer om een goede mix van functies en een hoge verblijfskwaliteit. Dus: je loopt het station uit en ervaart direct de juiste look & feel. Geen busbanen, beton en fletse horeca, maar bedrijvigheid, vertier, ontmoetingsplekken en inspirerend vastgoed. Daar draait het allemaal om. Het stimuleren van interactie. Reuring. En er mag zeker meer gewoond worden in het centrum. Maar bedenk dat bedrijven ook steeds vaker opteren voor een centrumlocatie. Zoals VodafoneZiggo (Utrecht), Topicus (Deventer) en GSK (Amersfoort).
Tip 5: Zit bovenop uw bedrijven
Inderdaad, het talent moet (ook) aan het werk. Het moet weten waar ze kunnen werken of een stage kunnen lopen. Elke stad heeft prachtige MKB-bedrijven. Maar die zijn niet altijd even goed bekend. Blijf als gemeente dus continu in contact met deze bedrijven. Leg de juiste verbindingen naar onderwijs en studenten. Profileer bedrijven en clusters bij deze partijen en stimuleer uitwisseling en kruisbestuiving. Vraag de bedrijven wat zij nodig hebben voor verdere groei. Welk talent zoeken zij en welke randvoorwaarden horen daarbij? Voor accountmanagers van gemeenten is hier een schone taak weggelegd. Zij zijn immers dé schakel tussen bedrijfsleven en beleidsmakers. Het ‘talent’ en de effectiviteit van de accountmanager(s), investeer daar dus als eerste in!
Peije Bruil en Paul Kleijne
Meer publicaties
Meer weten?
Wilt u meer weten over de dienstverlening van ARCUSplus, neemt u dan gerust geheel vrijblijvend contact met ons op.